قورنه و جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۱

IMG_20220106_174354_898

………………..

دکتر ایرج خالصی

 عبدالرزاق قورنه نویسنده عرب تبار  به سال ۱۹۴۸ در سلطان نشین زنگبار که اکنون بخشی از کشور تانزانیا است درخانواده ای عرب تبار زاده شد.

 وی پس از انقلاب زنگبار درسال ۱۹۶۸که به حاکمیت اعراب بر این جزیره پایان داد در سن بیست سالگی همراه خانواده اش به انگلستان مها جرت کرد. در آنجا در دانشگاه کرایست چرچ به تحصیل پرداخت وپس از آن به دانشگاه کنت رفت و دوره دکتری را با نوشتن رساله(پایان نامه) در باره “معیارهای نقد ادبیات غرب آفریقا”با دریافت درجه دکتری در سال ۱۹۸۲ به پایان رساند.او در سال های ۱۹۸۱تا۱۹۸۳ در دانشگاهی در نیجریه تدریس می کرد ،سپس به دانشگاه کنت برگشت وتا زمان باز نشستگی(۲۰۱۷)درهمان دانشگاه”ادبیات انگلیسی و پسا استعماری “درس می داد.

عبدالرزاق قورنه تا کنون چندین مجموعه داستان وتعداد ده رمان و

گُزیده هایی از مقالاتش راچاپ و منتشر کرده است.

 بیشتر داستان‌های او در باره‌ی مردمی است که در کشورهای توسعه

 نیافته زندگی می کنند. مضامین چشمگیر در داستانهای او:تبعید،جا کن شدن،تعلق داشتن،استعمار، و قول و قرارهای فراموش شده ی مقامات دولتی است.

 رمان”بهشت”او در سال ۲۰۰۴ نامزد جوایز: بوکر،ویت بُرد، واتحادیه نویسندگان وترجمه ی آن به زبان دانمارکی نامزد دریافت بهترین ترجمه ی آن سال شد.رمانهای دیگرش، از جمله:درکناردریا، وترک دیار هم نامزد جوایز ادبی گوناگون شدند. رمان درکنار دریا درسال ۲۰۰۷ در فرانسه برنده ی جایزه ی”شاهد جهانی”شد.

 در رمان های او(به جز یکی)همه‌ی شخصیت‌ها در”زنگبار”به دنیا آمده‌اند.با وجود اینکه این نویسنده بزرگ

 پس از ترک وطن خویش درسن بیست سالگی، دیگر به زنگبار(تانزانیا)

 بر نگشته، می‌گوید که: زادگاهش همواره در ذهن او زنده است و حتی اگرعمدا هم بخواهد داستان رمان‌هایش را در مکان دیگری بپرورد، باز هم زادگاهش خود را براوتحمیل می‌کند.

مطالب مرتبط

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *